Maak kennis met Interiolizer Brenda “Mijn job als projectleider geeft me veel voldoening”
Voor elke realisatie staat er bij Luyten een team van interiolizers klaar. Eén van hen is projectleider Brenda Roegiers, die elke projectleider in spe naar de werf wil sturen met een goede raad: “Zorg ervoor dat je je dossier door en door kent.”
Brenda Roegiers zit vijftien jaar in het vak, waarvan vijf bij Luyten Interiolizers. Ze studeerde af als interieurarchitect maar toen ze op de arbeidsmarkt terechtkwam, vond ze dat ze nog niet over voldoende kennis beschikte. “Ik kon wel wat ontwerpen, maar ik wilde leren hoe interieurprojecten in hun geheel worden aangepakt”, vertelt ze. “Daarom ben ik in de aannemerswereld begonnen. Om feeling te krijgen met werven. Hoe worden meubels gemaakt in het atelier? Hoe werken de partijen samen? Ik zocht een antwoord op mijn vragen om een betere ontwerper te worden, maar ik ben daarna nooit meer teruggekeerd naar de tekentafel.”
Aanspreekpunt voor iedereen
Wie een job als projectleider ambieert, moet uit het juiste hout gesneden zijn. En als je kan multitasken, heb je alvast een streepje voor. Vraag maar aan Brenda. “Ons takenpakket is inderdaad enorm divers”, zegt ze. “Vanaf het moment dat de offerte is goedgekeurd door de klant, gaat de projectleider in samenspraak met de aankoopdienst contact leggen met onderaannemers. Dan wordt alles samengelegd en een planning opgemaakt, die vervolgens naar alle partijen gaat. Als het een grote werf betreft, gaat de projectleider dagelijks te plaatse om de ploeg te sturen, om te checken of de bestellingen in orde zijn. Een keer per week is er dan een werfvergadering met de alle partijen. Een goede projectleider moet in teamverband én zelfstandig kunnen werken. Eigenlijk komt het hier op neer: de projectleider is hét hoofdaanspreekpunt voor iedereen die met het project te maken heeft. Voor de architect, de onderaannemers, de klant én de interne mensen zoals de tekenaars, inkopers en calculators.”
Stressbestendigheid, inzicht en communicatie
Dat klinkt alsof de job van projectleider best stresserend kan zijn, wat Brenda volmondig beaamt. “Stressbestendigheid is een must”, zegt ze. “Want je wordt van ’s morgens tot ’s avonds overstelpt met vragen en er is bijna altijd tijdsdruk. Zeker als we een winkelpand inrichten, want de betreffende winkel moet op het afgesproken tijdstip de deuren kunnen openen voor het publiek. En dan moet je er natuurlijk ook nog op letten dat het budget niet overschreden wordt. Het is ook belangrijk dat je als projectleider over een brede kennis beschikt. Ik ben geen elektricien en weet niet precies hoe een aircosysteem werkt, maar ik moet wel de basis kennen. Al was het maar om de volgorde van de werken te bepalen. Je moet dus niet alleen stressbestendig zijn, maar ook beschikken over voldoende inzicht in de uit te voeren werken. Derde vereiste: communicatief zijn. Dit wil zeggen: voortdurend contact houden met alle partijen.”

Creatief met tijd
Voortdurend? Betekent dit dat een projectleider de klok rond beschikbaar moet zijn? “Nee, maar dit is zeker geen 9-to-5-job”, aldus Brenda. “De ploeg komt om zeven uur ’s ochtends aan op de werf, dus is het niet de bedoeling dat ik daar pas om tien uur arriveer. Want de werkmannen moeten ’s ochtends meteen weten wat hen te doen staat. Het is belangrijk dat ik betrokken ben bij het project. Af en toe mijn gezicht eens laten zien, volstaat niet. Anderzijds ben ik ook in de mogelijkheid om mijn eigen agenda te plannen, zodat ik al eens vroeger kan stoppen omdat ik de dag ervoor langer hebt gewerkt. Maar als het nodig is, sta ik er, op welk moment van de dag dan ook. Soms mag ik naar het buitenland: zo hebben bepaalde projecten me al tot in Amsterdam, Oslo en Luxemburg gebracht. Maar dat vind ik net een voordeel: het verbreedt mijn horizon. Ik heb natuurlijk ook nog een leven buiten het werk. Mijn man is politieagent en werkt in shiften, dus het is soms best ingewikkeld om de puzzel te leggen want we hebben een dochtertje van acht. Het feit dat er geen routine is, is onze routine. Mijn man en ik zijn heel goed op mekaar afgestemd. Als hij de vroege shift heeft, ga ik iets later naar de werf. Heeft hij de late shift, dan sta ik er al voor dag en dauw. Ook dit is een kwestie van creatief zijn.”
Doordrongen van het dossier
“De voldoening die ik krijg van een geslaagd project is wat de job van projectleider zo interessant maakt”, gaat Brenda verder. “Je begint met een ruwbouwwerf, of zelfs van nul. Dag na dag, week na week zie je dat dan uitgroeien tot een prachtig interieur. Ik illustreer het hele project telkens met voor-, tijdens- en na-foto’s. Om te zien wat het eerst was en wat het daarna geworden is. Prachtig, zeker als het eindresultaat geslaagd is. Zo ben ik nu bezig met een particuliere verbouwing in Wilrijk, het mooiste project is dat ik ooit heb geleid. Daar kan ik echt blij van worden. Met andere woorden: ik heb een ontzettend interessante en boeiende job.”
“Wie ambities heeft in deze branche raad ik het volgende aan: studeer je dossier altijd tot in de puntjes in en verzorg je contact met de onderaannemers. Blijf altijd communicatief. Als je vragen hebt, stel ze. Desnoods twee, drie keer, net zolang tot je helemaal doordrongen bent van je dossier. Ga op dezelfde manier om met alle andere partijen, en denk dus nooit: ‘Ze zullen dat wel weten.’ Want geloof me, als je daar van uitgaat, sla je de bal mis. Blijf vragen stellen en info geven. Alleen op die manier ontstaan er geen misverstanden. Het zal de sfeer alleen maar ten goede komen.”
Ben jij – net als interiolizer Brenda – ook op zoek naar interieurprojecten om je tanden in te zetten? Solliciteer dan via onze jobpagina voor onze betrekking als ‘Projectleider’.